Zdrava Srbija Instagram

ПАСДРЕН


Зачинско и лековито биље, 24.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Rhamnus catharticcus L.

Пасјаковина, пасји дрен, пасдрес.




Пасдрен је распрострањен у свим крајевима наше земље. Среће се на сувим, сунчаним и каменитим теренима, обично у храстовим шумама.


Пасдрен је разгранати грм, висок до 3 м, са добро развијеним кореновим системом. Стабло је црвенкастосмеђе и покривено бодљама. Лишће је јајастог облика са кратким лисним дршкма, зашиљеног врха, по ободу тестерасто назубљено, наспрамно распоређено. Цветови су жутозелене боје и формирају гроздасте цвасти у пазуху младих изданака, са по 10 – 15 цветова. Цвета у мају. Плод је округла и црна коштуница, величине 5-8 mm са 4 семенке које су тамномрке, чврсте и на равној страни имају бразду.


Од пасдрена се користи осушени плод (Rhamni catharticae fructus) који садржи слободне и гликозидно везане антрахинонске хетерозиде: рамноемодин, рамнокатартин и емодин-антанол, затим флавонске хетерозиде, пектине, слузи, бојене материје, шећере и горке материје.



Служи за израду галенских препарата (декокти, сирупи, течни екстракти). Делује као благо лаксативно средство и диуретик. Као благ лаксатив нарочито је погодан за децу. То је поуздан и енергичан пургатив против хроничног затвора. Sirupus Rhamni catharticae се прави од свежег сока и даје деци као благ пургатив. Плод пасдре­на је састојак у чајевима за чишћење и у чају за нормализацију метаболизма. Према неким ауторима, у исте сврхе може се употребити и кора, али која је одлежала годину дана.


Дрога се сакупља када плод сазри. Временски то је у септембру и октобру. Суши се на сунцу, у сушари или у танком слоју на промаји у хладу. Осушен плод је наборан, мало слатког укуса, а потом горког и непријатног, слабог је мириса. Кора пасдрена, пре употребе треба да одстоји најмање годину дана.




Преузето из монографије "ЛЕКОВИТО БИЉЕ - Гајење, сакупљање, употреба" проф. др Јан Кишгеци


Bookmark and Share

Mala Pijaca